Daisypath Anniversary tickers Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers
♥ A humble servant of Allah SWT ♥ Devoting to be a good Muslims ♥ Blessed with a wonderful husband & daughter ♥

November 18, 2011

My Home Made Cook Lunch..

Bismillah & Assalamualaikum..

My lunch today is a home made cooking..
Aku masak before pergi kerja..

Sebabnya:

Boring asyik makan kat Hassan tu, nak pergi Ubi Kayu kat seberang tu jauh sangat, macam malas la pulak. Lagi pun cuaca sekarang time tengah hari sungguh panas.

Nak menghabiskan segala apa yang ada dalam peti ais. Kalau tak, busuk, sayang pulak.

Save budget. Hari-hari kalo aku lunch paling kurang mesti 7-8 ringgit. Memang boleh ambik lauk yang murah-murah, but lauk yang murah-murah adalah tidak healthy which is berminyak & berlemak. At least bila aku masak ni, hubby pun boleh makan, which double up our saving cost! 

So bahan-bahan sume aku dah siap potong before aku masuk tido malam semalam
So pagi ni just bangun & start masak


Masak simple-simple je.Start kul 7.30am masak, pukul 8am lebih dah siap semua.
Termasuk makanan si kecik DD.

Menu DD hari ni ialah Pasta Mushroom Carbonara. (Sorry, lupa nak amik gamba, tak sempat pun..)
Senang je nak buat,
Capsicum potong dadu
Pastu boil sekali dengan pasta sampai pasta tu lembut
Then buang air rebusan, biar tinggal sikit je
Then masukkan mushroom carbonara (ala, yang campbell dalam tin tu)
Bagi mendidih sikit, angkat.
Simple kan? 15 minit je masak, hehe~

Menu untuk parent dia pulak is 
Nasi putih, daging black pepper & sayur kailan ikan bilis.
2 very simple dish.
Daging black pepper:
Potong kentang  panjang-panjang & goreng, then put aside..
Bawang merah & bawang putih di mayang & ditumis sampai naik bau..
Masukkan black pepper & oyster sauce, garam & gula secukup rasa
Masukkan air segelas.
Msukkan daging (daging ni kalo nak lembut rebus dulu lama sikit which aku dah buat a night before)
Biar daging tu smpai la air tu agak-agak nak kering (kacau sikit-sikit)
Then masukkan kentang yg digoreng.
Siap!

Sayur Kailan Ikan bilis lagi senang..
Bawang putih, bawang merah, ikan bilis tumbuk je sume sekali smpai lumat
Then tumis (aku guna sunflower oil, kurang cholestrol :D) sampai naik bau
Masukkan air (ikut suka korang kalau nak berkuah masuk la banyak air)
Masukkan batang sayur dulu
Agak-agak half cooked then masukkan daun pulak..
Jgn lama-lama sangat, nanti layu pulak sayur kailan korang tu.. Dah abis vitamin..

3 dish in less than 1 hour, siap! hehe~




No comments:

Post a Comment