Daisypath Anniversary tickers Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Second Birthday tickers
♥ A humble servant of Allah SWT ♥ Devoting to be a good Muslims ♥ Blessed with a wonderful husband & daughter ♥

February 24, 2012

The cute Hutos..!



Ari ni nak share pasal HUTOS!
Actually this is an application which I downloaded from Market untuk lil DD
Macam sangat comel, hehe..
Teringat dulu-dulu Teletubbies, suka bunyi dia, "Ek oww"..

Theme song Hutos..
My lil DD suka menari..
U ols bayangkan dia boleh ikut macam mana yang hutos-hutos ni menari.. -.-'

video

Now let's go to each of the cute member!

Ni nama dia Siro, sangat grumpy..
Semua pun "NO!"
video

Ha, ni nama dia Joa..
Sangat baik & positive..
video

Ara ni pulak kira yang paling genious la antara diorang ni..
Banyak benda yang dia tau..
video

Si Moya ni sangat curious pulak..
(Macam lil DD sekarang)
video

This is my faveret, Nado!
Comey giler oke..
He's the cutest one & a copy cat..
video


OK.. that's all for today.. :D

February 23, 2012

Preloved Tommee Tippee Electric Breastpump To Let Go



** SOLD **

My sis nak let go tommee tippee breast pump for RM280
Sangat jarang dipakai, 3 kali je..
Have been carefully sterilised to ensure the cleanliness of the product ..
My sis full time housewife, so memang tak banyak pump, direct je terus
Reason of let go sebab dia dah beli Medela Freestyle (I la yang bertanggung jawab menghasut dia, kuang3x)

So below is the details:

Closer to Nature has been credited with revolutionising the way mums feed their babies, by making it easier to combine breast and bottle feeding. The new electric breast pump gives great results at the touch of a button and is really easy to assemble, use and sterilise. Neat and compact, portable and light weight, with all the add-ons to make this a superb kit. The unique silicone cups gives maximum comfort to mum and is specially designed to mimic a baby's natural feeding action. The natural choice for mums who want superior product performance from a breast pump that is easy, comfortable and convenient to use. The pump has 4 expression phases. Light, low, medium and high. The Light setting is recommended to promote milk let down.
  • Easy to use
  • Portable and light weight
  • Includes a handy steriliser box

Full set of tommee tippee electric breastpump

Free inside 1x 150ml bottle, 2 milk storage containers, 1 milk storage lid
6 breast pads and a steriliser box

Steriliser box

Breast pad (still dalam plastic, tak bukak pun lagi)

Electric pump set (macam medela swing nyer pump)

FREE BREAST MILK STORAGE BAGS WORTH RM12.90 !!


 
 Kalau u ols berminat boleh contact I eh..
Email, facebook message, twitter, or apa-apa je lah..

MAJULAH BREASTFEEDING UNTUK NEGARA !!

February 20, 2012

Page 51 of 366 ~ Herbalife Spectacular 2012 ~ Wake up People!!




Last weekend I spend my precious weekend attending training..
It's a 2-day Herbalife training at Mines KL Convention Centre (MIECC)
Ada dalam 6000 participant yang attend training ni..
Alhamdulillah, banyak benda yang aku belajar..
Memang best..
Ramai gile orang

Dah macam kat konsert dah rasanya
Guest speaker, Stephan Gratziani.. encem, hik~
Stephan ni dulu cyclist in Tour De Fance
Then dia stop & buat herbalife..
Now if not mistaken income dia dah reach around $2million


Mudo & kayo..bestnyer kann??
Tak yah la nak kisah pasal kekayaan dia, memang takkan dapat pun, huhu~
I sangat suka speech dia..
Motivated gila..


Stephan cakap, first time dia disuruh bagi speech, dia PENGSAN.. :O
But now, he manage to give a talk to thousands of people..
Moral - Kita boleh buat apa sahaja asalkan kita tak give up!


Satu lagi yang memang kena tang batang idung I bila Stephen cakap,
"Sometimes the worst situation is the best situation for us"
Tak ada sapa tahu macam mana susahnya I nak pergi Spectacular ni..
Tapi I gigihkan jugak sebab I want to make a difference in my life..


A night before Spectacular, I bangun buat solat hajat, I mintak dengan Allah supaya diberikan kebaikan dengan my decision ni..
I believe,  ada sebabnya Allah temukan I dengan Herbalife..
Bukan dari segi financial je, tapi dari segi lain..
Salah satu nya ialah my relationship dengan Allah..
Before this, I terlalu busy dengan kerja, urusan dunia..
A confession to make, solat 5 waktu pun lintang pukang..
This happen sampai lah I mixed up dengan Herbalife people ni..
Diorang buka mata I - whether kaya mana pun you are, you are still Allah's servant..
Kat mana korang nak cari budak-budak muda yang income RM30-50K, but yet, so humble..
Solat & prinsip agama sangat di jaga..
Even kalau I tak buat Herbalife, this is the kind of people yang I nak mixed up..
Sabda Rasulullah yang popular,
"Berkawan dgn orang pintar seperti berdiri disisi penjual minyak wangi. Kalau tidak dapat minyaknya paling kurang tercium wanginya. Bergaul dengan orang jahil seperti berdiri disebelah tukang besi. Kalau tidak kena baranya paling kurang kena asapnya"


I sangat bersyukur sebab Allah temukan I dengan orang-orang yang positif ni..
Now, I try to dekatkan & kukuhkan lagi relationship I dengan Allah..
Bila relationship kita dengan Allah tak betul, other thing in our life pun akan jadi kelam kabut..
Eventhough I ada income yang agak lumayan, around RM4K+, tapi bulan-bulan tetap short..
Mungkin sebab tak berkatlah kot..
Banyak benda yang I nak fixed dalam hidup I sekarang..


Kalau dulu, I selalu doa 
"Ya Allah, kalau ini yang terbaik untukku, permudahkanlah segalanya.."
Tapi sekarang I doa,
"Ya Allah, kau jadikanlah segalanya yang terbaik untukku.. Jauhkanlah segala yang tidak baik itu dari ku.. Dan Kau limpahilah aku & keluargaku dengan berkahMu"
Apa bezanya?
Bezanya, doa version pertama tu I ragu-ragu lagi dengan decision yang I amek..
But doa yang kedua, I yakin dengan my decision & mintak Allah support dengan my decision tu..
Kalau korang betul-betul serious dengan keputusan yang korang dah ambik (provided benda yang korang buat tu tak menyalahi undang-undang /agama laa)
Just mintak support dari Allah - Allah tak akan hampakan permintaan hambaNya..


Stephan ada cakap, 
"When you badly wants something in your life, it's like the whole universe will make a miracle to make it happen"
Of course! Bukan ke Allah ada berfirman,
"Kami tak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka sendiri yang mengubahnya"
Means, bila kita berusaha nak mengubah hidup kita, Allah CONFIRM akan bgi apa yang kita usahakan tu.. 
Just a matter of time je..
Allah tak pernah memungkiri janjiNya, we need to believe that..
If Herbalife is a stepping stone for us to be a better person, then WHY NOT?


Today is already page 51 of 366 for 2012..
Umur semakin tua, anak semakin besar..
If you are not married, this is the perfect time before you married and have bigger commitment
Sampai bila kita nak duduk di takuk yang lama?

“Barangsiapa yang hari ini dia lebih baik dari semalam, maka dia dari kalangan mereka yanng beruntung. Barangsiapa yang hari ini dia sama seperti semalam, maka dia dari kalangan yang rugi. Barangsiapa yang hari ini dia, lebih teruk dari semalam, maka dia di kalangan orang yang celaka”-
Hadith Rasulullah SAW.


In my case, Allah dah tunjuk jalan, 
My parent dah bagi support..
Mama pernah cakap kat I,
"Mama yakin ko boleh success dalam business Herbalife ni.. I just have a guts that you will do.." (sentap)
My Mr.Hubby pun together with this business..
And then as per yesterday recognition, top 2 person adalah Melayu..
Bangga siot..
All the Chinese eager nak tau rahsia kejayaan diorang, but they mostly will only attend our Malays..
So, why not we learn from the successful person?

Semua dah ada..
Macam kedai dobi yang dah complete dengan washine machine nya, dryer nya, even cash machine pun dah ada..
Tinggal nak launch and promote dekat orang je lagi..


All that I have to do is action..
I have made my desicion.. 
I want to change and I want to do this to have Allah's blessings..
Allah, let me be strong oh Allah~


Aiming for EXTRAVAGANZA in SINGAPORE this MAY!!!

If you want to move your life to the next level, let me know..
We can learn together, be success together..
Contact me


Insyallah, may Allah bless us all..
AMIN.

February 14, 2012

Bila keluar alone dengan anak kecik without your hubby..




Last Saturday Mr.hubby training 1 hari..
I kena pergi Herbalife office to pick up product yang I dah order
and yeah, I kena pergi alone..


So early morning I masa lil DD still sleeping, I'm doing all the house chores..
Vacuum, bersihkan kipas, mop rumah..
Phew, sangat penat..
Tapi bila tengok rumah bersih, sangat suka.. hik! 


Lil DD bangun around 10+am..
Tengah asyik buat kerja rumah tu tengok-tengok dia dah ada kat living room (sambil mengheret Binky Blanket nyer.. +_+')
Alhamdulillah, lil DD tak banyak pe'el pagi tu..
Eventhough mengekor ke mana je aku pergi..
So, dapat la aku settlekan semua kerja rumah..



Around 11 something baru get ready nak keluar..

Perkara penting yang mesti prepare kalau nak keluar rumah is
THE BABY's BAG!
Dalam bag tu selalunya I bawak..
Susu
Sebotol air kosong
Botol susu
Sippy cup - nk minum air masak
1 tupperware of baby biscuits - in case dia lapar, boleh bagi untuk lapik perut & keep them busy as well ;D
Sepasang baju salin -  in case dia bocor
Diapers
Napkin  - ganti towel sebab napkin ni ringan sikit dari towel
All the creams - sangat penting sebab lil DD ada eczema, so kena selalu apply moisturizer
Spray water - ni air paip je..kalau tak jumpa tempat nak tukar diaper, boleh tukar je dalam kereta & guna spray water untuk basuh montot..
Wet baby tissue..
Handkerchief
Tissue

Benda-benda alah ni memang wajib bawak kalau nak keluar..

Then bila keluar of course kena ada aiding tools untuk carry our baby, kan?
Common one of course is stroller..
But for me, kalau I keluar alone, I lagi suka pakai my ring sling..
My sis & I with our ring sling! :D
Pakai stroller adalah sangat hassle..
Pakai ring sling ni both mom & baby sangat convenient..
Bila I pick up Herbalife product, at least I can carry with both hands without worrying lil DD..
(Banyak kot product nak kena bawak  T__T)



When driving, of course, safety first.

So kena ada baby car seat
Tak kisah la brand apa janji boleh secure the baby..
Make sure tied the baby sebab kita tak boleh nak handle diorang while driving..
Lil DD agak tak suka tapi I umpan dengan toys@books, biscuits, etc to keep her well attended..
But after a while lil DD memang akan tidur kalau dalam kereta (like mother like daughter, hahaha~)




Another thing yang penting is..

Hands-free!
Hands- free ni memang sentiasa melekap kat telinga I kalau I travel alone..
Senang nak pickup call..
My handphone pun I ada set up voice command, so senang nak call out..
Explore every function yang ada pada handphone u ols, memang sangat berguna.. :D



Last but not least, untuk I yang buta jalan ni, GPS dah siap sedia dilekatkan kat cermin kereta before start driving..


Dalam kereta tu I dah siap-siap letakkan 
Susu yang dah dibancuh
Biskut
Hankerchief
Tissue
Toys@books
- For easy access :D


This is the kind of things that I will bring if I travel alone with lil DD..


Barang anak punya la complete, sendiri punya barang, yang basic-basic je  T__T
Korang pulak macam mana? Sebeban tak barang anak kalau keluar  jenjalan?


**********************









February 10, 2012

Corelle vs Coral.. LOL!


Quick entri before balik (sementara tunggu Mr.Hubby)

Tengah hari tadi I lunch dengan my colleagues and her friends..

Hari ni diorang buat pot luck..

I kan memang laa sangat tak rajin nak masak, so I bawak beras untuk dimasak je,

hahaha~

During lunch tu, memang best la..

Akak-akak tu sume klakar abis..

But ada satu cerita yang buat I gelak sampai berderai air mata (sambil control ayu, budak baru la katakan)

Ada sorang mamat ni nak pergi Langkawi,

So akak tu call la mamat tu. Berikut adalah dialognya..

"Shak, ko nak g Langkawi eh, aku nak pesan Corelle.."

Mamat tu jawap, "Ahh, takde-takde, aku tak amek pesan-pesan merapu ni.."

Akak tu terpinga-pinga.. Cadangnya nak bagi RM500 nak beli pinggan Corelle tak kesampaian..

Then my colleague (nama dia Syimah..) call jugak mamat tu..

"Shak, ko nak g Langkawi eh, nak pesan Corelle leh?"

Mamat tu reply, "Ko pun same je macam akak ko tu, buat pe la nak pesan terumbu karang!"

. . . .

Rupanya selama ni dia ingat akak tu sebut Coral..

Then bila orang tanya dia takkan tak perasan pronounce dia lain?

Boleh dia jawap, "Aku ingat saje je dia ngade-ngade nak sebut ada slang.."

Muahahahahah!!!

Budak laki ni tak kawen lagi..

So adalah boleh di'accept' ketidak ketahuannya pasal brand pinggan-pinggan ni kan..

Tapi yang herannya Arcopal tau pulak dia..

Maybe mak dia ada set Arcopal kot, hehehehe~

So tu je la cerita dia yang pada I sangat lawak..

Hmm, bayangkan kalau dia obedient je accept permintaan akak tu & beli terumbu karang dengan harga RM500......



Location : Persiaran Puchong Perdana, Taman Puchong Perdana, 47100 Puchong, Selangor,
Posted via Blogaway

February 03, 2012

The Greatest Jihad



Dah beberapa hari entri ni dalam my draft box..
A bit hesitate nak publish..
Maybe sebab I rasa macam tak layak je nak post something yang relates to agama as myself pun still sangat naive dalam hal-hal ni..

But, let's just take this as a reminder shall we?
Something yang baik better dishare-sharekan..
Daripada cerita pasal hal-hal dalaman orang lain, betul tak?

Actually last few days a friend of mine ada post satu video dekat FB dia..
Video ni is a part of scenes dari drama Sleeper Cell
Sleeper Cell ni cerita pasal terrorism (korang boleh Google kalau nak tau details)

This clip is to me contain valuable message for us as Muslim..
Sila la tengok dulu..


I summarizekan quote-quote yang I rasa mendalam sangat ayat dia..

"Instead of allowing islam to transform us, some Muslim are trying to transform Islam to serve their political agenda. They are using the label "Islam" to kill, murder innocent people."

In Malaysia, mungkin kita tak sampai tahap membunuh orang, tapi memang ada orang yang menggunakan Islam untuk kepentingan diri. 
Selalunya orang-orang ni memang ada ilmu dalam hal-hal Islamic which lead to below sentence..
"There are many false teachers taking verses from the glorious quran out of the context, corrupting the teachings of the holy prophet"
Golongan ni pada I sangat bahaya sebab..
Diorang selalunya tahu hukum hakam agama, tapi diorang manipulate untuk kepentingan sendiri..

Penceramah : Sura 53, verse 38, says, "No soul shall bear the burden of another"
Hero: The holy quran also says "and kill them wherever you find them and drive them out of the place where they drove you out, for persecution is worse than killing"
Penceramah: You forgot the first part of the verse, brother. "Fight in God cause against those who fight you, but do not commit aggression. God does not love aggressors."

Dari sini, kita boleh nampak, Hero ni mengambil ayat dari al-Quran untuk mengiyakan tindakan terrorism..
Tapi dia ambik some part je..
By right, kita kena understand the whole surah to get the overall meaning yang Allah nak sampaikan pada kita..
Bukan just ambik certain ayat yang kita rasa penting je..
Contoh paling simple, Islam membenarkan lelaki boleh mempunyai empat isteri..
So itu lah yang digembar gemburkan lelaki-lelaki yang nak berpoligami ni without even thinking the whole concept of polygamy
Yes, seorang lelaki memang boleh mempunyai lebih dari seorang isteri JIKA dia mampu dari segi harta & dari segi memberi keadilan kepada isteri-isteri..
Kalau tak, tak payah la berangan nak beristeri lebih..
Poligami ni Allah permitted sebab dulu-dulu, ramai isteri-isteri yang jadi balu & budak-budak jadi anak yatim sebab suami/bapak diorang mati masa perang..
So Allah benarkan poligami so that balu-balu & anak-anak diorang terjaga..
Cerita pasal poligami ni, teringat Mama pernah cakap,
"Mama akan izinkan abah kahwin lain only kalau calon isterinya tu orang susah, janda (yang tak meletop) yang anak ramai" 
Maksudnya, kalau my dad nak berpoligami untuk memelihara ibu tunggal yang kurang bernasib baik, then is okay..
Tapi kalau nak kahwin dengan perempuan yang lagi muda, cantik, bergetah, tu namanya dah ikut nafsu..
Pada I even if you have a lot of money & mampu nak beristeri empat, tapi kalau solat sendiri pun tunggang terbalik, baik tak payah laa..
Kang anak-anak yang lahir semua pun agama lintang pukang..

"There are many who seeking God, but instead end up following the devil."

Na'uzubillahi min zalik..
Moga-moga dijauhkan..
Ini I pun tak berani nak komen hanya boleh berdoa semoga tak jatuh dalam golongan ni..

"The greatest jihad, is to battle your own soul, to fight the evil within yourself"


Evil dalam diri kita is nafsu..
Nak lawan nafsu dalam diri ni pada I sangat susah oke..
Contoh paling dekat dengan kita especially parent ialah barang-barang anak..
Kalau tengok trend sekarang, yang loaded-loaded ni botol susu mesti Avent, stroller McLarren, baju yang boy Polo, yang perempuan lak Poney..
Kita kalau tengok memang tau laa, harga barang-barang tu bukan murah punya..
Frankly speaking I pun ada perasaan macam tu, nak barang-barang yang branded..
Until now, bab tu I memang tak boleh nak lawan nafsu I, haishh...  ~>_<~

This is reminder to us.. ESPECIALLY MYSELF..
I need to blog this so that bila I baca balik, ada something untuk mengingati diri sendiri..
Kalau tak, kadang-kadang tu boleh hanyut jugak, huhu~

Sebelum kita sibukkan diri nak membetulkan orang lain, betulkan diri sendiri dulu..
Itu yang lebih afdhal untuk kita

Wallahualam...

February 02, 2012

One Day House Wife ~ Penatnyaaaa !!




Semalam cuti..
Tapi penat macam tak cuti je..


Pagi-pagi lepas solat subuh (subuh dinosour kul 7am, ampun Allah.. ~>_<~ ) lepas tu dah tak tido dah..
Lil DD pun agak nya tau I cuti, dia pun bangun awal..
Kalau tak, hantar rumah babysitter pun nganga lagi..


Pagi-pagi bagi lil DD breakfast then mandikan dia..
Pastu basuh baju..
Then prepare lunch pulak..
I buat spegetti bolognese, lil DD tanak makan..
Risau pulak dia tak makan, masak pulak spegetti goreng..
Ada la makan sikit.. susah betul nak makan si kecik ni..  +_+'


Sidai baju..
Then basuh cadar pulak..
Sidai cadar, then basuh baju second cycle..
Ada tak baju pakai buang, penat la basuh sidai baju..
Itupun tak sempat nak lipat, kain dah macam tower KLCC..  -_-'


Si kecik tu susah betul nak tidokan dia..
Kul 1 lebih baru nak tido..
Baru la dpt mandi, then solat zuhur..
Itu pun masuk rakaat kedua, dengar dia melalak..
Dah tak khusyuk solat..
Bila dia masuk bilik & menangis tepi I, lagi tambah-tambah tak khusyuk, adoi..
Lepas solat tidurkan dia dekat bilik I pulak, baru la lama sikit tido..


Time tu baru la I boleh buat kerja sikit..
Kalau tak ke mana I pergi dok mengekor..
Dapat la I kemas bilik I yang serabut tuh..


Pening sebenarnya dengan rumah I sekarang..
Terlalu banyak barang..
Kalau dapat living room macam ni best jugak..


Malam pulak I pergi rumah ex-housemate masa dekat Subang Court 3 dulu..
Pot pet sampai nak dekat kul 12 baru balik..


Balik readykan barang lil DD & baju I siap-siap..
Kul 1 lebih baru settle..


Tak boleh nak tido, maybe sebab penat sangat..
Pukul 2 lebih baru terlelap kot..
Then terjaga pukul 4.30am sebab set alarm..
Nak bid medela freestyle untuk member dekat eBay..
Tapi lost bid pulak, haiish...
Baru nak tido, lil DD lak jaga..
So, buat kan susu..
Kesian tengok dia minum susu mengah-mengah..
Sebab tengah selsema, blocked nose..
Pas dah minum susu, mengamuk sebab tak boleh bernafas..
I try suck hidung, wekkk, ada rasa masin..
Tapi still sama, I rasa nak nangis tengok lil DD..
So ambik ubat selsema, bagi dia makan..
Then sapu minyak yuyi dekat depan & belakang dada bagi panas..
Baru la dia ok & tido..


Pagi-pagi terjaga, dah kul 7.30am!
Hari ni kerja ok!
Subuh dinosour lagii.. arghh!!


Bangun, mamai-mamai tu terus pergi dapur minum Herbalife tea.. 
Alhamdulillah, immediately rasa segar (serious tak tipu)
Mandi & minum shake..
Alhamdulillah, sampai sekarang tak rasa mengantuk or penat..
Herbalife do helps me.. like a lot..
Kalau tak ada Herbalife rasanya dah pergi tido kat surau kot..


Penatnya jadi surirumah tangga ni..
Nasib baik I tak full time housewife.........
Tribute to all housewife in the world..
U olls memang superb..